Klanten aan het woord

15.02.2019

Dankzij een samenwerking van de SVB en Kredietbank Limburg worden klanten met financiële problemen doorverwezen naar Kredietbank Limburg. Willy Loontjens en de familie Maas delen graag hun ervaringen met Kredietbank Limburg:

Vraag van SVB leidt naar financiële begeleiding
Met enkele tientjes extra kan echtpaar weer vooruit

Trudy en Henk Maas omschrijven zichzelf als echte huismussen, wonen in een klein dorp en leven zo zuinig mogelijk. Al jaren stapelden de kosten zich op, terwijl ze nauwelijks nog verder konden beknibbelen op hun uitgaven. De vraag van een SVB-medewerker om hen in contact te brengen met Kredietbank Limburg bood uitkomst.

“Wat lees ik nu, wordt er ook nog geld ingehouden van de aow-uitkering?” Trudy wist van niets, dus ze vroeg bij de Sociale Verzekeringsbank om opheldering. Ze voelde zich vooral boos.
De SVB-medewerker vertelde dat de kosten van de ziektekostenverzekering ingehouden werden van hun aow. Trudy en Henk schrokken. Ze hadden meerdere achterstanden, maar hadden geen idee hoe ze die konden wegwerken. Weliswaar hadden ze overwaarde op hun huis, maar ook te weinig geld op hun bankrekening om de lopende rekeningen te betalen.
Per week hadden ze nog vijftig euro over om samen van te leven. Trudy had al van alles geprobeerd om te bezuinigen op de kosten. “We hadden de vaste telefoon de deur uit gedaan, want we kunnen ook wel bellen met een tegoedkaart voor de mobiele telefoon. En de auto gebruiken we alleen nog om boodschappen te doen.”
Ze kenden geen mogelijkheden om hulp te vragen. “We zijn geen lid van een ouderenbond. In ons dorp zijn weinig voorzieningen en we komen bijna niet buiten de deur. Ik wist niet wat ik verder nog kon doen. Ik kwam er niet meer uit.”
Met een geldlening van 2000 euro bij hun kinderen zouden ze uit de brand zijn, maar dat is voor hen niet bespreekbaar. “Daarvoor schamen we ons”, zegt Henk na enige aarzeling. “We willen absoluut niet dat onze kinderen hier iets over weten.”

Verrassingen
De medewerker van de SVB vertelde het echtpaar over de Kredietbank Limburg, die hen mogelijk uit de brand kon helpen. Mocht deze organisatie contact opnemen? Na onderling overleg stemden Trudy en Henk daarmee in. Zo kwamen ze in contact met Godelieve van Kredietbank Limburg, die uitgebreid met hen in gesprek ging.
Henk en Trudy hadden nauwelijks mogelijkheden om nog zuiniger te leven, zag Godelieve. Wel wist zij diverse vaste kosten omlaag te krijgen en een lening over te sluiten tegen een gunstiger rentepercentage. Ook waarschuwde ze het echtpaar voor het eigen risico bij de zorgverzekering die voor verrassingen kan zorgen en gaf diverse tips voor gespreide betalingen.
Trudy en Henk zijn er blij mee. “Het waren goede gesprekken, die ons weer op weg geholpen hebben”, blikt Trudy terug. “We zijn er goed uitgekomen.”

Extra ruimte
Alles bij elkaar hebben Henk en Trudy nu zeven tientjes per maand extra om uit te geven. “Het is precies de extra ruimte die we nodig hebben”, zegt Trudy. “We willen daarmee eerst alle openstaande rekeningen betalen. Dat ging heel goed deze maand, dus ik voelde me trots.”
De kosten zijn weer in evenwicht met de inkomsten. Daardoor kunnen ze gewoon in hun huis blijven wonen. “Het huis is bijna afbetaald, dus we wonen eigenlijk voor niets”, vertelt
Trudy. “We kunnen hier gelukkig nog een lange tijd blijven wonen, ook nu we allebei slechter ter been zijn.”
Ze geven hun leven inmiddels een hele dikke voldoende. “Ik heb bereikt wat ik wil”, zegt Trudy. “Als ik niet met de SVB gebeld had, dan hadden we niets geweten over de hulp van Kredietbank Limburg. Daar ben ik erg blij om. Als we ons huis hadden moeten verkopen, hoe had ik dan de huur van een ander huis moeten betalen?”
Er is hoogstens nog een kleine wens. “Als ik ook nog wat vakantiegeld zou krijgen, dan kunnen we een keer samen een paar daagjes weg”, zegt Trudy. “Dat hoeft helemaal niet ver te zijn, want we zijn met weinig tevreden. We zijn 51 jaar getrouwd en we hopen samen de 60 jaar te halen.”

Tekst: Sigrid van Iersel
11 februari 2019

________________________________________________________________________________________________

Van escape-knop tot uitweg uit de schulden
Willy Loontjens voelt zich gered met budgetcoaching
De 73-jarige Willy Loontjens is liever de hele dag aan het werk dan dat hij een uur administratie moet doen. De meest gebruikte knop op de computer was F7: escape. Toen de SVB de zorgpremie inhield op zijn aow-uitkering, zat hij met de handen in het haar. Het aanbod van de SVB om zijn naam door te geven aan de Kredietbank Limburg kwam als een geschenk uit de hemel.

Willy had een schoonmaakbedrijf, runde enige tijd met succes een café en werkt nu als zelfstandig schoonmaker in een fabriek. Als ondernemer zag hij overal kansen, wist precies wanneer hij een handige investering deed of nieuwe mensen aan moest nemen. “Maar de administratieve kant is bij mij altijd een puinhoop geweest. Ik kan me dan niet concentreren.”

Stress
Zijn toenmalige vrouw deed de administratie. Nadat hij er alleen voor kwam te staan, liet hij facturen vaak lang liggen. En zo ging het nog steeds. Hij had geen idee waarom de SVB de zorgpremie inhield, maar ging er niet achteraan. “Als ik zelf ga bellen, dan klap ik dicht.”
Hij maakte zich wel ongerust, bijvoorbeeld over de oplopende deurwaarderskosten. “Als je het een poos laat liggen wordt het steeds moeilijker. Daar had ik veel stress van. Zo erg dat ik er ’s nachts niet van sliep.”
Hij deed niets. Totdat hij op een dag een telefoontje kreeg van de SVB met de vraag of de Kredietbank Limburg met hem mee mocht denken. Toch wel een goed idee, dacht hij.
Zo kwam hij in contact met Mariëlle van de Kredietbank Limburg. Zij hielp hem van diverse betalingsachterstanden af. De betalingsregelingen zijn voor hem een enorme opluchting. “Als zij het uitzoekt is dat veel gemakkelijker. Als ik dat doe krijg ik te horen dat er nog twaalf wachtenden voor me zijn. Maar als zij haar naam noemt, dan kan ze alles.”

Opluchting
Willy krijgt nu een half jaar budgetcoaching om meer inzicht te krijgen in het regelen van zijn geldzaken. Waarschijnlijk komt er nog een half jaar begeleiding bij, zodat hij financieel zelfredzaam is. “Dankzij de hulp is de administratie overzichtelijker geworden, zodat ik alles beter kan bijhouden. Nu ik weet hoe internetbankieren werkt, kan ik het zelf.”
Deze begeleiding komt voor hem als geroepen. “Ik weet dat administratie mijn zwakke plek is. Daarom kan ik deze begeleiding accepteren. Als het fout was gelopen, had ik te maken gekregen met deurwaarders of schuldsaneerders. Dat had ik vreselijk gevonden. Ik wil beslist nooit om geld vragen bij een bewindvoerder, dus dan had ik het erbij laten zitten.”

Attent
Dankzij zijn verdiensten bij de papierfabriek kon hij snel van zijn betalingsachterstanden afkomen. Hij werkt het liefst zo veel mogelijk, want als hij thuis zit wordt hij gek. “Ik kijk altijd wanneer de andere medewerkers vakantie hebben, want dan kan ik nog meer werken. Het werk houdt mij fit. Ik ben vaak een losbol, maar niet op mijn werk.”
Willy Loontjens geeft zijn leven nu een acht. “Als de belastingen ook betaald zijn, kan ik hiermee verder leven. Als er beslag op je aow gelegd wordt, dan heb je bijna niets anders waar het geld nog vandaan kan komen. Ik vind het geweldig attent van de SVB dat ze dat
gezien hebben. De Kredietbank heeft me uit de problemen gehaald en daarmee veel grotere problemen weten te voorkomen.”

Tekst: Sigrid van Iersel
Datum: 8 februari 2019

Klanten aan het woord over de 'Mijn KBL" omgeving

31.03.2021

Sinds een aantal maanden hebben wij een nieuwe persoonlijke digitale omgeving: Mijn KBL. Met Mijn KBL kun je altijd, dus wanneer je maar wilt, online de status van jouw budgetbeheerrekening bij de Kredietbank Limburg volgen. Niemand anders kan jouw gegevens zien, deze zijn alleen voor jou toegankelijk. Twee klanten delen graag hun ervaring over Mijn KBL:  lees verder

Digitale omgeving 'Mijn KBL'

09.02.2021

Beste klant, Op dit moment ontvang je elke maand een bankafschrift van ons via de post of mail. Wij begrijpen dat het prettig voor je kan zijn om beter op de hoogte te zijn van de situatie van jouw rekening. Wij hebben daarom een nieuwe persoonlijke digitale omgeving (portal) ontwikkeld: Mijn KBL. Met Mijn KBL kun je altijd, dus wanneer je maar wilt, online de status van jouw budgetbeheerrekening bij de Kredietbank Limburg volgen. Niemand anders kan jouw gegevens zien, deze zijn alleen voor jou toegankelijk. Op vrijdag 22 januari zijn wij begonnen met het versturen van brieven naar onze klanten die gebruik maken van budgetbeheer en budgetbeheer maatwerk. In deze brief vertellen wij over de nieuwe persoonlijke digitale omgeving Mijn KBL. Wij vragen in deze brief ook om jouw e-mailadres en mobiele nummer te sturen naar Daphne Rijstenberg. Daphne is als medewerker van Kredietbank Limburg de contactpersoon voor Mijn KBL. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Daphne Rijstenberg, telefoonnummer 088-101 9898. Zij is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 9.00 uur tot 13.00 uur.  lees verder

Nieuwsbrief Corona

21.04.2020

Hulp bij geldzorgen Het zijn aparte tijden. Sommige mensen verliezen hun baan, zelfstandigen raken zonder werk en het kan zo maar zijn dat het geld opraakt. Ga niet meteen geld lenen! Zoek hulp bij je gemeente voor ondersteuning bij het kunnen rondkomen. Als je al geld tekort kwam en al in de schulden bent geraakt, dan kunnen wij je helpen. We doen dat graag voor je. In deze nieuwsbrief krijg je informatie waar je naar toe kunt voor hulp of ondersteuning.  lees verder

Nieuwsarchief